Πώς να αποστειρώσετε το έδαφος με βραστό νερό!

76

Ολοι το ξέρουμε αυτό η υψηλή θερμότητα σκοτώνει τα μικρόβια διαφόρων ειδών.

Εξάλλου, το ίδιο μας το σώμα ανεβάζει τη θερμοκρασία για να σκοτώσει τα παθογόνα.

Βράζουμε, ψήνουμε ή ψήνουμε το φαγητό όχι μόνο για να το κάνουμε πιο εύπεπτο και πιο νόστιμο, αλλά και για να το κάνουμε ασφαλές και αποστειρωμένο.

Μπορεί η ίδια λογική να εφαρμοστεί και στο χώμα της γλάστρας;

Το Outdoor Happens υποστηρίζεται από αναγνώστες. Όταν αγοράζετε μέσω συνδέσμων στον ιστότοπό μας, ενδέχεται να κερδίσουμε μια προμήθεια θυγατρικών. Κάντε κλικ για να μάθετε περισσότερα

Ας ψάξουμε για να μάθουμε.

Γιατί αποστειρώνετε το έδαφος;

μύκητας σκνίπας εισβάλλει στο έδαφος
Μόλις έχετε μια αρνητική εμπειρία με παράσιτα και ασθένειες, συνειδητοποιείτε την ομορφιά της αποστείρωσης του εδάφους! Το αποστειρωμένο χώμα είναι φρέσκο, καθαρό και χωρίς παράσιτα.

Το έδαφος χρειάζεται καλούς μικροοργανισμούς – τα βακτήρια και τους μύκητες που δημιουργούν θρεπτικά συστατικά και τα καθιστούν πιο διαθέσιμα στα φυτά. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να απολυμάνετε το υπόστρωμα. Να σκοτώσει ό,τι ζει μέσα!

Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

 • Το χώμα σας μολύνεται με παράσιτα ή παθογόνα που προκαλούν ασθένειες. Εάν είχατε άρρωστα φυτά σε μια γλάστρα, το χώμα από αυτήν τη γλάστρα είναι πολύ πιθανό να έχει μολυνθεί.
 • Σύμφωνα με το προηγούμενο σημείο, όλο το χρησιμοποιημένο υπόστρωμα από παλιές γλάστρες είναι καλύτερα να αποστειρώνεται. μύκητες σκνίπες αποικίζουν συνήθως τα υγρά υποστρώματα και μπορεί να προκαλέσουν όλεθρο στα νέα φυτά σας.
 • Μπορείτε να πιάσετε χώμα κηπουρικής από ένα αναξιόπιστη πηγήκαι θα πρέπει να αποστειρώσετε προληπτικά.
 • Εάν προετοιμάζεστε για την έναρξη των σπόρων, το να έχετε ένα αποστειρωμένο μέσο είναι πλεονεκτικό, καθώς τα νεαρά σπορόφυτα υποκύπτουν εύκολα σε μυκητιασικές και βακτηριακές λοιμώξεις, καθώς και ασπόνδυλα· Στην πραγματικότητα, η προσβολή από σκνίπες από μύκητες είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος πίσω από τη θανάτωση δενδρυλλίων.
ακάρεα αράχνης που προσβάλλουν φυτό φράουλας
Κοιτάξτε πώς αυτά τα ενοχλητικά ακάρεα αράχνης εισβάλλουν στο φυτό της φράουλας. Η αποστείρωση του εδάφους εκ των προτέρων σκοτώνει τα ακάρεα – και τα αυγά τους!

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, υπάρχουν πολλές χημικές επεξεργασίες για την αποστείρωση του εδάφους – από φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα έως γενικά βιοκτόνα.

Ωστόσο, όλα αυτά τα προϊόντα εγκυμονούν κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία και τα περισσότερα είναι μεγάλοι φυτό στη βιολογική κηπουρική.

Γι’ αυτό οι συνειδητοποιημένοι κηπουροί αναζητούν πάντα καθαρές, φυσικές, φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους απολύμανσης χωρίς ζημιές.

Αυτή η συγκεκριμένη ανάγκη μας φέρνει πίσω στην αρχή της ιστορίας – χρησιμοποιώντας τη θερμότητα για να μας βοηθήσει να σκοτώσουμε τα μικρόβια.

Διαβάστε περισσότερα – The Beginner’s Guide to Composting! Πώς να φτιάξετε εκπληκτικά απλό σούπερ χώμα!

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η θερμότητα για την αποστείρωση του εδάφους;

κατσαρόλα με βραστό νερό στη σόμπα
Εάν έχετε ανεπιθύμητα μυκητιακά προβλήματα ή σπόρους στο χώμα σας – το βραστό νερό θα κάνει σχεδόν σίγουρα το κόλπο.

Όπως και άλλες εφαρμογές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θερμότητα για την απολύμανση περιορισμένης ποσότητας εδάφους.

Μια συνήθως προτεινόμενη μέθοδος είναι να ψήνουμε ή φούρνο μικροκυμάτων το υπόστρωμα γλάστρας.

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι δεν έχουν τον φούρνο μικροκυμάτων. Σε άλλους αντιπαθούν την ιδέα να βάζουν το χώμα στον ίδιο φούρνο που χρησιμοποιούν για την προετοιμασία του φαγητού – συν το ότι το χώμα ψησίματος θα απελευθερώσει περίεργες μυρωδιές.

Εάν το χώμα σας είναι πλούσιο με ροκανίδια, ολόκληρο το σπίτι σας αναπόφευκτα θα μυρίζει σαν να έχετε πυρκαγιά στο δάσος!

Γι’ αυτό πολλοί οικοδεσπότες αναρωτιούνται: “Πώς μπορώ να απολυμάνω το χώμα μου χωρίς να το ψήσω;”

Τι γίνεται με το καλό ελαιόλαδο βραστό-ζεστό νερό;

Πώς αποστειρώνετε το έδαφος της γλάστρας με ζεστό νερό;

Η αναφορά στο βραστό νερό ως μέθοδο απολύμανσης του εδάφους μπορεί να προκαλέσει πολλές δύσπιστες ερωτήσεις και παρατηρήσεις.

Μερικοί υποστηρίζουν ότι ακόμη και στην πιο ζεστή του (100 βαθμοί C ή 212℉), το βραστό νερό δεν είναι αρκετά ζεστό για να αποστειρώσει το έδαφος. Επιπλέον, το νερό θα είναι πιθανώς ακόμη πιο κρύο μέχρι να το ρίξετε πάνω από το χώμα.

επισκόπηση θερμοκρασία εδάφους παθογόνα βακτήρια μύκητες ιός ζιζανίων σπόροι
Για να διαλύσουμε τον μύθο, ας δούμε αυτόν τον εύχρηστο πίνακα οργανισμών που σκοτώνονται σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες (ευχαριστώ, Βότανα στο σπίτι)!

Όπως μπορείτε να δείτε, το ζεστό νερό θα απομακρύνει προβληματικά μικροσκοπικά πλάσματα σε όλες τις ομάδες. Λειτουργεί εξαιρετικά καλά για έντομα και άλλα ασπόνδυλα.

Τα ενοχλητικά σκνίπες και ακόμη τα πιο ενοχλητικά ακάρεα αράχνης είναι καταδικασμένα μόλις έρθουν σε επαφή με το ζεστό νερό ή τον ατμό καθώς δεν έχουν καμία προστασία από αυτό.

Δεν είναι περίεργο ότι πολλοί κηπουροί χρησιμοποιούν με επιτυχία τη μέθοδο εδώ και χρόνια.

Το μόνο που πρέπει να διασφαλίσετε είναι ότι το ζεστό νερό έχει το χρόνος να κάνει τη δουλειά του.

Αν αφιερώσετε αρκετό χρόνο, δεν μπορείτε να βασιστείτε στο να ρίξετε απλά το βραστό νερό πάνω από το χώμα και να ελπίζετε για το καλύτερο.

Διαβάστε περισσότερα – Τα καλύτερα σκουλήκια για την επιτυχία στον κήπο λαχανικών! Φτιάξτε ΜΑΓΙΚΟ Χώμα!

Πρέπει να βρείτε έναν τρόπο για να:

 1. Διατηρήστε το χώμα καλά εμποτισμένο ή βυθισμένο σε ζεστό νερό.
 2. Αποτρέψτε το να κρυώσει πολύ το νερό κατά τη διάρκεια της μισής ώρας.

Ένας άλλος σημαντικός γενικός κανόνας είναι να χρησιμοποιείτε απεσταγμένο νερό, βρόχινο νερό ή αποσκληρυμένο νερό. Εάν έχετε σκληρό νερό βρύσης, τα μεταλλικά άλατα θα συσσωρευτούν στο χώμα σας, επηρεάζοντας τελικά την ανάπτυξη των φυτών – ή ακόμα και σκοτώνοντάς τα.

Πώς να αποστειρώσετε το έδαφος με βραστό νερό

Ας πιασουμε δουλεια!

Εδώ είναι οι δύο μέθοδοι αποστείρωσης του εδάφους με βραστό νερό:

1. Αχνίζοντας το χώμα σε μια σόμπα

Ο ατμός του νερού στη σόμπα σας θα εξασφαλίσει σταθερή θερμοκρασία σε όλη τη διαδικασία.

Ακολουθεί μια γενική οδηγία για το πώς να το κάνετε:

 • Πάρτε μια μεγάλη κατσαρόλα – μια παλιά από την κουζίνα σας ή αγοράστε μια φθηνή μεταχειρισμένη.
 • Βάλτε το υπόστρωμα μέσα και κορεσμένο με νερό. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετό νερό για να επιπλέει λίγο στην κορυφή του εδάφους.
 • Φέρτε το νερό να βράσει. Δεν είναι απαραίτητο να βγάλετε τις φυσαλίδες – ο πολύς ατμός σηματοδοτεί επίσης ότι η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή.
 • Διατηρήστε το για τουλάχιστον μισή ώρα.
 • Αφήστε το χώμα να κρυώσει εντελώς (καλύτερα μέχρι την επόμενη μέρα) και συνεχίστε με τη χρήση του ή την τροποποίηση του με λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης ή κομπόστ.

Για ευκολία, μπορείτε να το κάνετε έξω αν έχετε καλοκαιρινή κουζίνα ή αγοράσετε μια φθηνή εστία για το σκοπό αυτό.

Ακολουθεί ένα βίντεο που δείχνει πώς να αποστειρώσετε το χώμα σας με ζεστό ατμό.

2. Ρίχνετε το ζεστό νερό πάνω από το έδαφος

Δεν χρειάζεται να βράζετε ή να αχνίζετε το χώμα όλη την ώρα ενεργά, εάν εξασφαλίσετε την κατάλληλη μόνωση.

 • Πάρτε έναν αρκετά μεγάλο κουβά από χοντρό μέταλλο. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ακόμη και πλαστικούς κουβάδες ή κιβώτια, αλλά θα απείχα από αυτό, καθώς η μόνωση δεν είναι επαρκής, καθώς και τα πλαστικά μπορούν να απελευθερώσουν όλα τα είδη δυσάρεστων χημικών ουσιών στο έδαφος όταν εκτεθούν στη θερμότητα.
 • Βάλτε το χώμα στον κουβά.
 • Βάλτε το νερό να βράσει στη σόμπα σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε προετοιμάσει επαρκή ποσότητα – πολλά υποστρώματα μπορούν να μουλιάσουν σε πολύ νερό.
 • Ρίχνουμε το βραστό νερό πάνω από το χώμα και ανακατεύουμε. Το έδαφος πρέπει να είναι τελείως κορεσμένο και υγρό.
 • Μπορείτε να ρίξετε το χώμα εκεί και να το κορεστείτε με προβρασμένο νερό.
 • Καλύψτε το πάνω μέρος του χώματος με αλουμινόχαρτο ή με μεταλλικό καπάκι και αφήστε το για τουλάχιστον μισή ώρα.

Οι σκνίπες από μύκητες είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να φιλοξενήσει το έδαφος σας! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αποστείρωση του εδάφους μπορεί να είναι μια σοφή προφύλαξη.

Επιπλέον, μπορείτε να ελέγχετε τη θερμοκρασία του εδάφους με ένα κατάλληλο θερμόμετρο κατά την περίοδο «μαγειρέματος».

Συνοψίζοντας – Μπορεί το βραστό νερό να αποστειρώσει το έδαφος; Ή όχι?

Παρά τους αρνητές, πολλά επιτυχημένα παραδείγματα αποδεικνύουν ότι το βραστό νερό αποστειρώνει το έδαφος.

Το μυστικό είναι να διασφαλίσετε ότι το χώμα παραμένει αρκετά ζεστό για αρκετό καιρό ώστε να αφήσει τη ζέστη να κάνει τα μαγικά της.

Λάβετε υπόψη ότι το «μαγειρεμένο» χώμα θα είναι αποστειρωμένο και χωρίς τα περισσότερα χρήσιμα θρεπτικά συστατικά. Εάν σκοπεύετε να φυτέψετε ώριμα φυτά σε αυτό, θα χρειαστεί να το τροποποιήσετε με λίπασμα ή οργανικά λιπάσματα – αλλά αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία!

Ποιες είναι οι εμπειρίες σας με τη μέθοδο αποστείρωσης εδάφους με βραστό νερό; Ενημερώστε μας στα σχόλια!

Η επιλογή μας

Miracle-Gro Raised Bed Soil

Αυτό το βιολογικό μείγμα από το Miracle-Gro θα δώσει στον λαχανόκηπό σας ένα αθέμιτο πλεονέκτημα. Το μίγμα εδάφους λειτουργεί για κήπους με βότανα, ανθόκηπους, φρούτα και λαχανικά.

Λάβετε περισσότερες πληροφορίες

Μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια εάν κάνετε μια αγορά, χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς.

03/12/2022 05:29 μ.μ. GMT