Νούμερο δύο? ΚΑΨΕ ΤΟ! Όλα όσα θέλατε να μάθετε για τις τουαλέτες αποτεφρωτήρα

82
Νούμερο δύο? ΚΑΨΕ ΤΟ! Όλα όσα θέλατε να μάθετε για τις τουαλέτες αποτεφρωτήρα

Ό,τι κατεβαίνει στην αποχέτευση… καλά, όπως λέει η έκφραση, κατεβαίνει στον αγωγό. Εάν πετάτε κάτι στην τουαλέτα, οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι έχει φύγει για πάντα.

Το καθημερινό σας άτομο θα χρησιμοποιήσει τον Τζον στον τελευταίο όροφο ενός πολυώροφου ουρανοξύστη χωρίς καν να σκεφτεί πού πηγαίνουν αυτά τα πράγματα – ή πώς το νερό για να ξαναγεμίσει τη γλάστρα φτάνει εκεί.

Αλλά, αν το σκεφτείτε πραγματικά (και ας είμαστε ειλικρινείς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν), τα υδραυλικά είναι πραγματικά μια θαυμάσια εφεύρεση. Εδώ είναι ένας τρόπος για να απορρίψετε με ασφάλεια τα ανθρώπινα απόβλητα.

Πριν εμφανιστείτε και ζαρώσετε τη μύτη σας, η ιστορία των λυμάτων δεν είναι και τόσο αηδιαστική. Είναι συναρπαστικό αυτό που έκαναν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια των χιλιετιών για να απαλλαγούν από πράγματα όπως τα κόπρανα – τα οποία, αν αφεθούν ξαπλωμένα, θα είχαν προκαλέσει ασθένειες και λοιμώξεις που οι αρχαίοι δεν μπορούσαν να θεραπεύσουν.

Το Outdoor Happens υποστηρίζεται από αναγνώστες. Όταν αγοράζετε μέσω συνδέσμων στον ιστότοπό μας, ενδέχεται να κερδίσουμε μια προμήθεια θυγατρικών. Κάντε κλικ για να μάθετε περισσότερα

Λίγη ιστορία της αποχέτευσης

Σωλήνες – μια εφεύρεση που πιθανότατα δεν έχετε σκεφτεί ποτέ τόσο πολύ – ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που ανέπτυξαν οι αρχαίοι άνθρωποι, που εμφανίστηκαν στη Μεσοποταμία ήδη από το 4000 π.Χ.

Την εποχή των Ρωμαίων, τα υδραυλικά εσωτερικών χώρων ήταν ένα πράγμα. Οι Ρωμαίοι μάλιστα κατασκεύασαν ένα τεράστιο σύστημα υδραγωγείων και παρόμοια για τη μεταφορά λυμάτων και ανθρώπινων απορριμμάτων, έξω από τις πόλεις και στο ποτάμι.

Από εκεί, αναπτύξαμε πιο περίτεχνα συστήματα ύδρευσης και απομάκρυνσηςλειτουργώντας κυρίως στη βαρύτητα.

Μια δεξαμενή αποθήκευσης σε υψηλό σημείο γεμίζει – πιθανότατα, αυτές τις μέρες, από αντλίες. Αυτή η δεξαμενή φέρνει νερό στη βρύση σας επειδή συνδέεται με τη βρύση σας μέσω ενός συστήματος σωλήνων.

Η δεξαμενή αποθηκεύεται σε υψηλότερο επίπεδο, ασκώντας πίεση στο νερό της βρύσης σας (γιατί το νερό θέλει πάντα να κατέβει). Όταν ανοίγει η βρύση σας, το νερό αναβλύζει έξω.

Και τι γίνεται με τις αποχετεύσεις;

Αυτή είναι μια παρόμοια αρχή, χρησιμοποιώντας τη βαρύτητα για να μεταφέρει τα λύματα στους υπονόμους, οι οποίοι συχνά βρίσκονται κάτω από το έδαφος.

Από τους υπονόμους, το νερό υποβάλλεται σε επεξεργασία μέσω μιας μονάδας επεξεργασίας νερού, η οποία χρησιμοποιεί χημικές διεργασίες για την απομάκρυνση των τοξινών προτού απορρίψει τα καθαρισμένα πλέον λύματα πίσω στη φύση.

Αλλά τι γίνεται αν δεν είμαι σε μια πόλη;

Ο ΠΟΥ (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας) έχει ένα ενδιαφέρον ενημερωτικό δελτίο για την υγιεινή – όπου προβλέπουν ότι πάνω από το ένα τέταρτο της ανθρωπότητας (δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι) δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγιεινής.

Αυτό το στατιστικό είναι σημαντικά μικρότερο στις ΗΠΑ… αλλά, ακόμα, όχι όλοι έχει πρόσβαση στο σύγχρονο μηχανολογικό μας θαύμα ενός αποχετευτικού συστήματος.

Τί κάνεις λοιπόν?

Υπάρχουν πολλές επιλογές για την ασφαλή διάθεση των ανθρώπινων αποβλήτων χωρίς κεντρικό σύστημα αποχέτευσης. Το πιο συνηθισμένο είναι το αποχωρητήριο στρατόπεδου.

Οι τουαλέτες υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια – και είναι ο πρώτος τύπος συστήματος υγιεινής που χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα. Έχουν ανασκαφεί αποχωρητήρια σε κάθε μεγάλο αρχαίο πολιτισμό.

Οι τουαλέτες μπορούν να είναι τόσο απλές όσο λάκκους στο έδαφοςγια να επεξεργαστείτε κατασκευές που ξεπλένετε ρίχνοντας νερό και τις στραγγίζετε σε μια σηπτική δεξαμενή που αργότερα μπορεί να μεταφερθεί από την ιδιοκτησία σας.

Υπάρχουν φορητή τουαλέτα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κατασκηνωτές για να αποφύγουν τη μόλυνση της μητέρας φύσης.

Διαβάστε περισσότερα – Οι 9 καλύτερες επιλογές τουαλέτας εκτός δικτύου

Ενώ ένα σύστημα τουαλέτας με σηπτική δεξαμενή μπορεί να απορριφθεί με ασφάλεια, οι τουαλέτες εξακολουθούν να προκαλούν προβλήματα. Τα απόβλητα συλλέγονται σε ένα δοχείο που τα κρατά απομονωμένα από το έδαφος, τα υπόγεια ύδατα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να μολύνει.

Γενικά έχει ένα χαμηλότερο βακτηριακό φορτίο παρά περιττώματα που εκτίθενται στον αέρα. Ωστόσο, όταν κάποιος αδειάζει μια τουαλέτα, μπορεί να υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία.

Τι θα λέγατε για μερικές εναλλακτικές λύσεις για το αποχωρητήριο Pit;

Ας υποθέσουμε ότι δεν μπορείτε να απορρίψετε τα απόβλητα με κάποιο τρόπο – για παράδειγμα, ίσως ζείτε σε μια πολύ απομακρυσμένη περιοχή ή θέλετε ολόκληρη η παρουσία σας στη γη να είναι αυτόνομη.

Τι τότε?

Λοιπόν, ανθρώπινα περιττώματα έχει είχε απορροφηθεί ξανά στη γη για χιλιετίες… αλλά οι άνθρωποι συνήθιζαν επίσης να μετακινούνται πάντα και ποτέ δεν έμεναν σε ένα μέρος για πολύ.

Εάν θέλετε έναν μη νομαδικό τρόπο ζωής, θα πρέπει να μείνετε μακριά από τα επικίνδυνα παθογόνα που μπορούν να βρεθούν στα κόπρανα.

Τουαλέτες κομποστοποίησης

Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω του α τουαλέτα κομποστοποίησης. Αυτό χρησιμοποιεί πριονίδι (ή κάποιο παρόμοιο υλικό) που χύνεται μετά από κάθε χρήση – αντί να ξεπλένεται.

Δημιουργεί αερόβιες συνθήκες για την αποσύνθεση, μετατρέποντας τελικά την κοπριά σας –όπως και του αλόγου σας– σε λίπασμα για τον κήπο σας.

(Ή απλώς για να πετάξετε με ασφάλεια, αν σας κάνει περίεργο να καλλιεργήσετε φυτά σε αυτό που ήταν το doo-doo σας!)

Ας δούμε το υπέρ και κατά:

 • Οι τουαλέτες κομποστοποίησης δεν απαιτούν εξαγωγή. Δεν απαιτούν υδραυλικές εγκαταστάσεις, και, ακόμα κι αν ζείτε όπου υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο, δεν επιβαρύνουν.
 • Για τα πιο απλά μοντέλα, δεν απαιτείται ηλεκτρική ενέργεια.

Ωστόσο:

 • Μπορεί να δημιουργήσει οσμές.
 • Ανάλογα με το πού ζείτε, μπορεί να χρειαστείτε άδεια για την κατασκευή και την εγκατάσταση του.
 • Χρειάζεστε ένα υλικό (συνήθως πριονίδι) για να το ρίχνετε μετά από κάθε χρήση

Ή, ακόμα καλύτερα, απλά Κάψου μωρό κάψου!

Τι γίνεται, όμως, αν έχετε πρόσβαση στην ενέργεια –ίσως αυτοπαράγεται– αλλά πουθενά να πετάξετε βαρέλια κομπόστ;

Κι αν, αφού αποβληθεί, δεν θέλετε να ασχοληθείτε με τα δικά σας περιττώματα, σε οποιαδήποτε μορφή;

Ευτυχώς, υπάρχει μια απάντηση: τουαλέτες αποτεφρωτήρα!

Μια τουαλέτα αποτεφρωτή λειτουργεί σε υψηλή θερμοκρασία για να καίει τυχόν ανθρώπινα απόβλητα, αφήνοντας μόνο ένα μικρό υπόλειμμα στάχτης.

Τυχόν αέρια που παράγονται κατά τη διαδικασία καύσης αποβάλλονται από ξεχωριστούς, αποκλειστικούς αεραγωγούς εξαγωγής. Αυτό διασφαλίζει ότι το υπόλειμμα (στάχτη) είναι εντελώς απαλλαγμένο από μικρόβια.

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα, αλλά και μερικά μειονεκτήματα:

 • Χρησιμοποιούν όχι νερό. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο εάν κατοικείτε στην έρημο – ή, με άλλα λόγια, στο μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής Δύσης.
 • Είναι αυτόνομα και δεν χρειάζεται να συνδεθούν σε κανένα υδραυλικό σύστημα.

Ωστόσο, οι τουαλέτες κομποστοποίησης ταιριάζουν και στα δύο αυτά κριτήρια. Τι κάνει τις τουαλέτες αποτεφρωτήρα καλύτερες?

 • Υπάρχει ΟΧΙ μυρωδιά. Είναι πραγματικά άοσμοι. (Πολλές τουαλέτες κομποστοποίησης το ισχυρίζονται αυτό, αλλά στην πραγματικότητα, οι τουαλέτες δεν μυρίζουν τόσο όμορφα. Ακόμη και το κομπόστ δεν μυρίζει τόσο ωραία. Οι τουαλέτες αποτεφρωτήρα είναι πραγματικά χωρίς μυρωδιές.)
 • Δεν χρειάζεται να μεταφέρετε ή να αποθηκεύσετε τίποτα. Με τις τουαλέτες κομποστοποίησης, θα πρέπει να μετακινήσετε τα απόβλητα και να τα αποθηκεύσετε καθώς τελειώνει η κομποστοποίηση. Με τις τουαλέτες αποτεφρωτήρα, είναι απλώς στάχτη.
 • Αλλά η στάχτη περιέχει μέταλλα όπως το κάλιο και είναι καλή για τον κήπο σας.
 • Και είναι γρήγοροι. Κομποστοποίηση τουαλέτες παίρνουν 3 εβδομάδες έως 2 μήνες. Οι τουαλέτες αποτεφρωτήρα ολοκληρώνουν έναν κύκλο αποτέφρωσης μια απλή ώρα.

Ωστόσο, εκεί είναι μερικά μειονεκτήματα:

 • Το κυριότερο είναι ότι οι τουαλέτες αποτεφρωτήρα χρειάζονται ρεύμα. Για κάθε κύκλο, πρέπει να χρησιμοποιούν ενέργεια. Σχετικά με μία κιλοβατώρα ανά κύκλο. Αυτοί πρέπει να συνδεθεί σε μια πηγή ρεύματος. Εάν παίρνετε την ισχύ σας από ένα δίκτυο πόλεων, δεν είναι φθηνό. Και αν παράγετε το δικό σας, μπορεί να είναι αρκετά μεγάλη αποστράγγιση ρεύματος.
 • Ένα άλλο πιθανό μειονέκτημα είναι το τιμή. Οι τουαλέτες αποτεφρωτήρα δεν είναι τα φθηνότερα πράγματα για να προσθέσετε στο σπίτι σας. Κυκλοφορούν από περίπου $2000 έως και πάνω από $6000.

Οι καλύτερες τουαλέτες αποτεφρωτήρα και οι εναλλακτικές λύσεις κομποστοποίησης τους

Ας πούμε ότι, παρά τα μειονεκτήματα, αποφασίσατε ότι η τουαλέτα αποτεφρωτή είναι ο καλύτερος τρόπος. Ποια είναι τα καλύτερα μοντέλα? Ας δούμε μερικές βασικές μάρκες τουαλέτας αποτεφρωτήρων:

 • Incinolet: Αυτή η μάρκα είναι ένα από τα πρώτα και πιο γνωστά. Κριτικές είναι κυρίως θετικές. Υπάρχουν παράπονα ότι είναι μεγάλο και ογκώδες ή δυνατό – αλλά όλοι συμφωνούν ότι η υποστήριξη πελατών είναι εκπληκτική.
 • Σταχτοπούτα: Αυτή η μάρκα αξίζει να αναφερθεί γιατί είναι ένας από τους ηγέτες της αγοράς. Ένα διασκεδαστικό λογοπαίγνιο για ένα όνομα – μειώνει τα σκουπίδια σας σε στάχτες, για να διατηρεί τα πράγματα καθαρά όπως η υπηρέτρια Σταχτοπούτα – και είναι αρέσει στους αγοραστές.

Και μερικές βασικές μάρκες τουαλέτας κομποστοποίησης:

 • Τουαλέτα κομποστοποίησης Nature’s Head: Αυτό το μοντέλο τιμολογείται ως «τουαλέτα ξηρής κομποστοποίησης». Είναι μια καλή επωνυμία με μια πλήρη και εξυπηρετική ομάδα υποστήριξης από πίσω. Ολόκληρο το σχέδιο είναι πλαστικό, όχι πορσελάνη – το οποίο, ανάλογα με εσάς, μπορεί να είναι ένα μείον ή ένα συν.
 • Separette Villa 9215 AC/DC Τουαλέτα Κομποστοποίησης: Αυτή η μονάδα έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να λειτουργεί τόσο με εναλλασσόμενο ρεύμα (παραδοσιακή ισχύς δικτύου) όσο και με συνεχές ρεύμα (παραγωγή ηλιακού πάνελ). Μπορεί να χειριστεί υψηλή χωρητικότητα και συχνή χρήση. Κριτικές είναι θετικές.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα διαθέσιμα μοντέλα. Υπάρχουν πολλά άλλα. Όποιες κι αν είναι οι ανάγκες σας, υπάρχει μια τουαλέτα αποτεφρωτή για εσάς!

Αξίζουν οι τουαλέτες αποτεφρωτηρίου;

Είναι αλήθεια ότι οι τουαλέτες με αποτεφρωτήρα δεν είναι το φθηνότερο πράγμα. Δεν λειτουργούν αν δεν έχεις δύναμη.

Αλλά αν είστε σύγχρονος νοικοκύρης (και αν διαβάζετε αυτό το άρθρο!) πρέπει να πάρετε ρεύμα με κάποιο τρόπο – και τότε αυτή η εφεύρεση είναι ό,τι καλύτερο από… λοιπόν, μια σηπτική δεξαμενή, υποθέτω.

Οι τουαλέτες αποτεφρωτήρα είναι εύχρηστες, καθαρίζονται και – εάν απαιτείται συντήρηση – οι ομάδες υποστήριξης πελατών λαμβάνουν διθυραμβικές κριτικές από πελάτες. Έτσι, όταν η φύση καλεί… ΚΑΨΕ!