Η φροντίδα των μαγειρικών σκευών από χυτοσίδηρο είναι εύκολη

71
Η φροντίδα των μαγειρικών σκευών από χυτοσίδηρο είναι εύκολη

από το Texas Homesteader ~

Τα τηγάνι από χυτοσίδηρο είναι τα προτιμώμενα μαγειρικά σκεύη στην κουζίνα μου στο Homestead. Και παρόλο που ο καθαρισμός και η φροντίδα του χυτοσιδήρου είναι κάπως διαφορετικά από άλλα υλικά, δεν είναι ούτε δύσκολο ούτε περίπλοκο.

Μερικά απλά κόλπα θα κρατήσουν το χυτοσίδηρο απαλλαγμένο από τη σκουριά, ουσιαστικά αντικολλητικό και έτοιμο να σας εξυπηρετήσει για δεκαετίες.

Δείτε μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε τα μαντεμένια μαγειρικά σας σκεύη τέλεια καρυκευμένα, απαλλαγμένα από σκουριές και ουσιαστικά ΜΗ ΚΟΛΛΗΤΙΚΑ!  #TexasHomesteader

(Σημείωση: Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση είναι για περισσότερες πληροφορίες από προηγούμενες αναρτήσεις που έχω γράψει. Αλλά οι σύνδεσμοι που προηγούνται του * είναι σύνδεσμοι θυγατρικών. Εάν κάνετε κλικ σε αυτά και αγοράσετε κάτι (σχεδόν οτιδήποτε, όχι μόνο το στοιχείο που σημειώνεται) θα μπορούσα να λάβω μια μικρή προμήθεια. Όμως η τιμή που πληρώνετε ΔΕΝ θα αλλάξει. Είναι ένας εύκολος τρόπος να υποστηρίξετε αυτό το blog χωρίς να βγαίνει τίποτα από την τσέπη σας. Κάνε λοιπόν συχνά κλικ! Ευχαριστώ!)

Απλοποιώντας την Κουζίνα μου

Αλλά πίσω στην «ημέρα» ήμουν ο ίδιος με τους περισσότερους φίλους μου. Έτρεξα έξω για να αγοράσω τα πιο πρόσφατα και καλύτερα συστήματα μαγειρικής και αποθήκευσης τροφίμων.

Μετά από λίγο τα ντουλάπια μου ήταν γεμάτα με πλαστικά σκεύη. Και δεν μπορούσα ποτέ να βρω αυτό που ήθελα όταν το χρειαζόμουν.

Έτσι, απέκλεισα ΒΑΡΥΑ και δώρισα μια τεράστια ποσότητα πραγμάτων σε ένα κατάστημα λιανικής, κρατώντας μόνο τα πράγματα που χρησιμοποίησα πραγματικά.

Αυτές τις μέρες είναι πιο πιθανό να ρίξω τα περισσεύματα γυάλινα βάζα στο ψυγείο και επίσης χρησιμοποιήστε γυαλί στο ντουλάπι για αποθήκευση ξηρών προϊόντων αντί να χρησιμοποιείτε τα βουνά από πλαστικά σκεύη.

Αλλά το πιο χρησιμοποιούμενο αντικείμενο στην κουζίνα μου στο Homestead είναι η μικρή μου συλλογή από vintage μαντεμένια τηγάνια, που μου πέρασαν τόσο από τον πατέρα μου όσο και από τη γιαγιά μου.

Πολύτιμο δώρο

Η κουζίνα μου στο Homestead δεν διαθέτει κομψά μαγειρικά σκεύη διαφορετικών μεγεθών και επώνυμων ειδών. Αλλά επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω το απόλυτο αγαπημένο μου αντικείμενο στην κουζίνα μου: το αντικέ μαντεμένιο τηγάνι της γιαγιάς μου.

(παρακαλώ τα φώτα της δημοσιότητας…) Δεν είναι καλλονή;

Η φροντίδα του χυτοσιδήρου είναι κάπως διαφορετική από άλλες επιφάνειες, αλλά τόσο απλή!  #TexasHomesteader

Αυτό το τετράγωνο μαντεμένιο τηγάνι μου το έδωσε η γιαγιά μου πριν από πολλά χρόνια. Το έλαβε ως γαμήλιο δώρο όταν παντρεύτηκε με τον παππού μου το 1934.

Η γιαγιά ήταν καταπληκτική μαγείρισσα και αυτό το τηγάνι χρησιμοποιούταν σχεδόν καθημερινά για να παρέχει θρεπτική τροφή για την οικογένειά της.

Μαντεμένια μαγειρικά σκεύη θα διαρκέσουν για δεκαετίες.  Η σωστή φροντίδα είναι εύκολη, αλλά υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε!  #TexasHomesteader

Μέχρι τη στιγμή που μου χάρισε το τηγάνι, ήταν τέλεια καρυκευμένο από δεκαετίες σπιτικής μαγειρικής. Η επιφάνεια ήταν επίσης σχεδόν αντικολλητική. Το χρησιμοποιώ συχνά.

Έχω λάβει επίσης μερικά vintage στρογγυλά τηγάνι 10″ από χυτοσίδηρο από τον πατέρα μου. Αυτά είναι τόσο χρήσιμα γιατί μου αρέσει να φτιάχνω μια διπλή παρτίδα Ψωμί χωρίς ζύμωμα και μου αρέσει να ψήνω και τα δύο καρβέλια ταυτόχρονα!

Επιλογές επιφάνειας τηγανιού

Όπως καταλαβαίνετε, τα περισσότερα τηγανιά της κουζίνας μου είναι μαντεμένια σε διάφορα μεγέθη. Όπως ανέφερα παραπάνω έχω ένα τετράγωνο τηγάνι και δύο στρογγυλά τηγάνι 10″ που μου πέρασαν. Έχω επίσης διάφορα μεγέθη ταψάκια, κομάλ και άλλα μαντεμένια μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιώ συχνά.

Χρησιμοποιώ μόνο ένα άλλο είδος τηγανιού στην κουζίνα μου. Είναι ένα ανοξείδωτο τηγάνι που βγάζω όταν δεν μαγειρεύω αλμυρά πιάτα. (όπως όταν φτιάχνω σπιτική πουτίγκα όπως π.χ Πουτίγκα σοκολάταςή σπιτικό Πουτίγκα μπανάναςκαι τα λοιπά)

Χρησιμοποιώ ανοξείδωτο τηγάνι για να φτιάξω πουτίγκες, μαντεμένια τηγάνι για σχεδόν οτιδήποτε άλλο.  #TexasHomesteader

Χυτοσίδηρος για εστίες ή φούρνο

Αλλά ένα μαντεμένιο τηγάνι είναι το αγαπημένο μου σκεύος για σχεδόν οτιδήποτε άλλο. Ειδικά για τηγανητά φαγητά όπως τηγανητές πατάτες ή τα αγαπημένα του RancherMan Poor-Man’s Steak. (δηλαδή: γεμιστό χάμπουργκερ).

Και μου αρέσει που τα τηγάνι μου από χυτοσίδηρο είναι επίσης ασφαλή στο φούρνο. Οπότε και εγώ τυπικά ψήνω καλαμποκόψωμοτσαγκάρης, Σπιτικά μπισκότα βουτυρογάλακτος και πολλά άλλα αντικείμενα σε αυτό επίσης.

Χρησιμοποιώ μαντέμι για το μαγείρεμα αλμυρών φαγητών, το ψήσιμο ψωμιού και άλλα.  #TexasHomesteader

Καθαρισμός του χυτοσιδήρου μου

Το να διατηρώ τα μαντεμένια τηγάνια μου σωστά καθαρισμένα και ωριμασμένα είναι μια γρήγορη λύση. Αν τηγανίζω κάτι, απλώς σκουπίζω το εσωτερικό του τηγανιού από τυχόν υπολείμματα φαγητού αφού κρυώσει το τηγάνι. Οποιαδήποτε επίστρωση λαδιού που μένει πίσω μετά το μαγείρεμα απλώς βοηθά στην προστασία των καρυκευμάτων του χυτοσιδήρου.

Αλλά για να καθαρίσω το τηγάνι μετά από οτιδήποτε άλλο εκτός από το τηγάνισμα, χρειάζεται μόνο να χρησιμοποιήσω μια βούρτσα καθαρισμού και λίγο ζεστό νερό για να καθαρίσω το εσωτερικό. Το σαπούνι δεν είναι απαραίτητο.

Αν και ορισμένοι χρήστες από χυτοσίδηρο θα περιλαμβάνουν σαπούνι στον καθαρισμό, πιστεύω ότι θέτει σε κίνδυνο την τέλεια ωριμασμένη αντικολλητική επιφάνεια που κατασκευαζόταν για δεκαετίες.

Για να διατηρήσω λοιπόν αυτή την τέλεια καρυκευμένη επιφάνεια που αγαπώ, δεν χρησιμοποιώ ποτέ σαπούνι όταν καθαρίζω τα μαντεμένια τηγάνια μου. (Αν και δεν θα πω ψέματα, ήταν πολύ δύσκολο για μένα να συμφιλιωθώ με το να μην χρησιμοποιώ ποτέ σαπούνι στο τηγάνι καθώς το καθάριζα!)

Το φαγητό κολλάει περιστασιακά στην επιφάνεια

Τώρα, παρόλο που η υπέροχη επιφάνεια του μαντεμένιου τηγανιού μου είναι ουσιαστικά αντικολλητική, υπάρχουν ατυχίες στο μαγείρεμα που κάνουν τα πράγματα να κολλάνε στο τηγάνι μου από καιρό σε καιρό. Πράγματα όπως το να μην αφήνετε την επιφάνεια να ζεσταθεί αρκετά πριν προσθέσετε αυγά για ομελέτα ή όταν προσπαθείτε να τηγανίσετε πολύ αμυλώδεις ποικιλίες πατάτας.

Αλλά για αυτά τα περιστασιακά πιο ακατάστατα πράγματα, αυτό είναι το αγαπημένο μου hack καθαρίζοντας το μαντέμι μου σε εκείνες τις σπάνιες στιγμές που το φαγητό κολλάει στην επιφάνεια των μαντεμένιων τηγανιών μου:

Στο κρύο τηγάνι μου ρίχνω αρκετό νερό μετά βίας καλύψτε την επιφάνεια. Έπειτα βάζω το τηγάνι σε μια εστία και ρυθμίζω τη φωτιά σε μέτρια φωτιά. Επειδή υπάρχει τόσο λίγο νερό στο τηγάνι, το νερό αρχίζει να σιγοβράζει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Φροντίδα χυτοσιδήρου - πώς να καθαρίσετε όταν κολλήσει το φαγητό.  #TexasHomesteadcer

Τώρα κλείνω τη φωτιά και βάζω το καπάκι στο τηγάνι. Θα αφήσω τον ατμό να κάνει όλη τη δουλειά ενώ καθαρίζω την υπόλοιπη κουζίνα. Όταν τελειώσω, αφαιρώ το καπάκι και κάθε φαγητό που έχει κολλήσει στην επιφάνεια μαλακώνει και ξύνεται χωρίς κόπο.

Διατήρηση της ωριμασμένης επιφάνειας

Αφού καθαριστεί το τηγάνι μου από χυτοσίδηρο, έβαλα το τηγάνι σε μια ζεστή εστία μέχρι να εξατμιστεί όλη η υγρασία. Ποτέ δεν απομακρύνομαι κατά τη διάρκεια αυτού του βήματος επειδή έχω αποσπαστεί στο παρελθόν. Ε χμμμμ…

Εξάλλου χρειάζονται μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να στεγνώσει η θερμότητα όλη η υγρασία που παραμένει στην επιφάνεια του τηγανιού.

Όταν το τηγάνι στεγνώσει τελείως, το αποσύρω από τη φωτιά και καλύπτω την ακόμα ζεστή εσωτερική επιφάνεια με μια λεπτή στρώση λίπους λίπους λίπους ή μπέικον πριν την αποθηκεύσω.

Τα μαντεμένια μαγειρικά σκεύη διαρκούν για δεκαετίες, ακόμη και πάνω από έναν αιώνα βαριάς χρήσης, με την προϋπόθεση ότι τα φροντίζετε εσείς.  #TexasHomesteader

Αυτό βοηθά στην προστασία του τηγανιού από την υγρασία. Και να το θυμάσαι η υγρασία είναι ο εχθρός για το χυτοσίδηρο.

Ο χυτοσίδηρος διαρκεί για δεκαετίες

Είμαι έκπληκτος που αυτό το τηγάνι έχει ήδη δει σχεδόν έναν αιώνα πιστής υπηρεσίας. Και μου αρέσει που θα μπορώ ακόμα να το μεταφέρω στα δικά μου παιδιά. Και μπορούν να το περάσουν στους δικούς τους!

Πώς να φροντίσετε το χυτοσίδηρο - είναι ελαφρώς διαφορετικό από άλλα μαγειρικά σκεύη, αλλά τόσο απλό.  #TexasHomesteader

Αν δεν είστε αρκετά τυχεροί να λάβετε ένα vintage μαντεμένιο τηγάνι από τη γιαγιά σας, αγοράζονται εύκολα καινούργια.

Βρήκα τηγάνια από χυτοσίδηρο *Τηγάνια από χυτοσίδηρο στο Amazon. Το καρύκευμα ενός νέου τηγανιού από χυτοσίδηρο είναι εύκολο. Αλλά στις μέρες μας μπορείτε να αγοράσετε ακόμη και το χυτοσίδηρο σας προκατασκευασμένο.

Ο σωστά φροντισμένος χυτοσίδηρος είναι εξαιρετικά ανθεκτικό μαγειρικό σκεύος που θα πρέπει να μπορείτε να χρησιμοποιείτε για δεκαετίες. Και βελτιώνεται μόνο με τη χρήση. Τώρα ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ μια φιλική προς το περιβάλλον αγορά.

Έχετε κάποιο αγαπημένο κομμάτι από μαντέμι;

~ TxH ~

Διαβάστε περισσότερα για το πώς θα έκανε τα πράγματα η γιαγιά

Δείτε όλες τις αναρτήσεις μας για λιτότητα

Ιστορίες χαμηλών αποβλήτων

Έλα και κάτσε ένα ξόρκι! Ελάτε να κάνουμε παρέα στο δικό μας Σελίδα Facebook. Είναι σαν να κάθεσαι σε μια μπροστινή βεράντα με ένα ποτήρι παγωμένο τσάι – πολλοί καλοί άνθρωποι μοιράζονται! Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε Pinterest, Κελάδημα ή Ινσταγκραμ.

Αν θέλετε να λαμβάνετε ένα email κάθε φορά που δημοσιεύεται μια νέα ανάρτηση ιστολογίου, είναι ΕΥΚΟΛΟ
Εγγραφείτε στο blog μας!

*Θυγατρική της Amazon

Αποθηκεύσετε

Αποθηκεύσετε

Αποθηκεύσετε

Αποθηκεύσετε